“Jó úton jár a magyar röplabdázás”

2018.11.28

A mexikói Cancúnban tartotta 2018-as kongresszusát a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB), amelyen több fontos döntés is született, de megtartotta éves közgyűlését az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) is. A kongresszuson a 222 tagszervezet közül 198 képviseltette magát, a Magyar Röplabda Szövetséget dr. Kovács Ferenc elnök és Ludvig Zsolt főtitkár képviselte.

Értékelték az idei legfontosabb versenyeket, így a világbajnokságokat a Nemzetek Ligáját, illetve a strand- és hóröplabda-eseményeket is. Bemutatták azt az új, V200W jelzésű labdát, amelyet a 2019-es Japánban megrendezésre kerülő Világkupától kezdődően használnak majd az FIVB rendezvényein, s idővel várhatóan ez lesz a hivatalos játékszer a CEV-es eseményeken is.

A világszövetség korábban meghatározott legfontosabb 9 stratégiai feladatát újabb kettővel bővítették ki. A legfontosabbak ezek közül, hogy az olimpiai sportágak között a 2-es csoportból kerüljenek fel az 1-esbe, azaz a legfrekventáltabb sportágak közé, s erre jó esély is van. Emellett a nemzetközi szövetség szeretné elérni, hogy a különböző online-felületeit több mint egymillióan kövessék, illetve a marketingtevékenységből származó éves 31 millió dolláros bevételt 64 millióra növeljék.

A kongresszuson jelentették be a következő évek világversenyeinek helyszíneit is. A legfontosabb természetesen a 2022-es férfi világbajnokság házigazdájának bejelentése volt, amely Oroszország lesz, amely 1952-ben és 1962-ben volt már vb-rendező, de akkor még Szovjetunióként.

A női U20-as világbajnokságot Mexikóban, a férfi U21-est Bahreinben rendezik, míg a fiú U19-es vb-nek Tunézia, a leány U18-asnak pedig Egyiptom lesz a házigazdája. A Nemzetek Ligájának női döntőjét a következő két évben is Kína, a férfiakét az Egyesült Államok rendezheti majd.

Az már korábban is ismert volt, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs strandröplabda-világbajnokságnak Hamburg ad otthont, míg az U19-es vb-t Thaiföldön rendezik. Nincs még helyszíne viszont a 2022-es női terem vb-nek és a 2020-as, új FIVB elnökséget választó kongresszusnak sem.

Utóbbival kapcsolatban mondta el az FIVB elnöke, Ary Graca, de immár a CEV közgyűlés vendégeként, hogy nagyon üdvözli a CEV kezdeményezését, mely alapján egy helyszínen rendezik majd meg a nemzetközi és az európai szövetség közgyűlését. Beszédében az FIVB elnöke kétszer is említést tett hazánkról: megemlítette, hogy játékosként kétszer is pályára léphetett egy nagyon jó magyar válogatott ellen, és bízik benne, hogy rövidesen ismét a világ legjobbjai közé tartoznak majd a magyar csapatok. Emellett pedig elismerését fejezte ki a közelmúltban Budapesten megrendezett röplabdás események - az Európa Liga-döntő és CEV évzáró gála - rendezésének színvonalával kapcsolatban.

A budapesti eseményeket Alekszandar Boricsics, a CEV elnöke is kiemelte az év legfontosabb rendezvényei között, emellett pedig ismertette azokat a változásokat, amik megválasztása óta következtek be. Fontosnak tartotta, hogy a teremröplabda Európa-bajnokságon és az Európa Ligán is kiemelten magas pénzdíjakat osztanak már, illetve, hogy a strandröplabda mellett most már hóröplabdázásban is rendeztek Európa-bajnokságot. Óriási eredmény, hogy a sportág visszakerült az Eurosport programjába is, ahol minden Bajnokok Ligája-fordulóból közvetítenek egy mérkőzést. Emellett a CEV-nek (és az FIVB-nak) saját internetes televíziója van, s az eurovolley.tv (FIVB: www.volleyballworld.tv) honlapon lehet megtekinteni összes CEV által rendezett mérkőzést, így például a Bajnokok Ligája, a jövő évi Európa Liga-, és az Európa-bajnokság mérkőzéseit.

Ami a jövő esztendőt illeti, a 2019-es Európa-bajnokságok házigazdái - köztük dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke - rövid bemutatót tartottak a szervezésről. Emellett körvonalazódik már a 2021-es női Európa-bajnokság rendezői összetétele: jelen állás szerint Szerbia, Bulgária és Románia lehetnek a házigazdák közösen, akik mellé még egy ország érkezhet, a férfi eseményre is van már jelentkező, de még nem bejelenthető a rendezők személye.

"Hasznos és előre mutató három napon vagyunk túl, mely ismét azt bizonyította, hogy a világ röplabdázásával együtt a magyar szövetség is jó úton jár - mondta el dr. Kovács Ferenc MRSZ elnök, értékelve az eseményeket. - Nagy öröm volt, hogy több esemény kapcsán is kiemelték a szövetség elmúlt két évének törekvéseit és aktivitását, s bízom benne, hogy a 2019-es évben is emlékezetes rendezvényekkel öregbíthetjük jóhírünket. Persze még sok munka vár ránk az elkövetkező évek során, de ha a kongresszuson kiemelt célokat átfordítjuk a saját területünkre, akkor még tovább fejlődhet a sportág Magyarországon, s ezzel közvetve az Európai Konföderációnak és a világszövetségnek is segíthetünk céljaik elérésében."

forrás: hunvolley.hu