Grassroots hét „Foci az Iskolákban” Fesztivállal

2019.09.26

Élményfutball kicsiknek és nagyoknak - erről szól a Grassroots fogalma. Az amatőr labdarúgás ágazatán belül pedig új, iskolai programot indít az UEFA 2020-tól. Ezt mutatta be a napokban Ljubljanában az európai szövetség, magyar gyerekek részvételével.

Idén szeptember 23-30 között rendezi meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a már hagyományosnak tekinthető UEFA Grassroots Week-et.

Az UEFA a kétezres évek elején indította el Grassroots-programját, hogy jelezze: a labdarúgás legalább annyira az amatőröké, mint a profiké; a szabadidősport egyenlő szinten van a professzionális futballal.

A Grassroots hét keretén belül az UEFA Végrehajtó Bizottságának ülése előtt - amelyen Csányi Sándor MLSZ-elnök is részt vett -, Ljubljanában, kedden mutatta be az európai szövetség a 2020-ban indítandó iskolai programját. Ennek lényege, hogy a tanintézményekben élményalapú futball, az önfeledt játék, a közösségépítés legyen a központban.

Az MLSZ már évek óta jelen van az iskolákban Grassroots programjával, így nem meglepő, hogy a szervezők Szlovénia fővárosának pazar főterén tartott bemutatóra magyar gyermekek is meghívást kaptak, a nyugat-magyarországi régióból 5 leány és 5 fiú képviselte Magyarországot a premieren.

A fesztivál azért jött létre, hogy megismertesse a Futball in Schools programot azokkal az iskolákkal is, ahol nincsenek rendszeres foci-foglalkozások; megmutassa a Grassroots értékeit, úgymint csapatmunka, befogadás, barátság és egymás tisztelete.

A programon a gyerekek különböző hátérrel rendelkező kortársaikkal barátkozhattak és újdonságokat tanulhattak a labdarúgásról. De az UEFA célja volt az is, hogy a tanárok, edzők és önkéntesek megismerjék, milyen pozitív hatással van a gyerekekre egy biztonságos, pozitív futballkörnyezet.

A grassroots hét keretén belül szombaton kerül sor az idei Bozsik Tanévnyitó Gyermeklabdarúgó Fesztiválra is, mely egyúttal a 2019-2020-as tanév BOZSIK-PROGRAM, GRASSROOTS SZOCIÁLIS PROGRAM ÉS FAIR PLAY CUP nyitó rendezvénye is. A szokásoknak megfelelően ezúttal is az MLSZ Edzőcentrum, Globall Football Park ad otthont a rendezvénynek.

mlsz.hu