Folytatódó hagyomány: közel kétszáz edző kezdte focival az évet Pest megyében

2019.01.18

A Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatósága 2007 óta ápolt hagyományának megfelelően az idei esztendő első szombatján is megtelt a gödöllői Táncsics Mihály úti sportcentrum sátorral fedett műfüves pályája gyakorló edzőkkel, köztük számos korábbi élvonalbeli labdarúgóval. Az alábbi beszámolóból a hagyományos Pest megyei futballszakmai nap edzői tornájának valósághű eseménytörténete mellett további érdekességek, szakvélemények ismerhetők meg.
Az MLSZ OTP Bank Bozsik Gyermek Labdarúgó Egyesületi Program öt - FTC, Honvéd, MTK, Kecskemét, Vasas - régiós utánpótlásközpontjának képviseletében 13 körzetközpont közel kétszáz aktív edzője tette tiszteletét Gödöllőn összesen 7 megye (Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest) és a főváros területéről. Az edzői torna mezőnye az MLSZ Sportigazgatóság, a FootDarts és székelyföldi, a román első osztályban vitézkedő Sepsi OSK szakembereiből álló csapataival kiegészülve 16 fős lett.

A tornát a házigazda nevében Rózsavölgyi Sándor, a Pest megyei I. osztályú Gödöllői SK és az MLSZ Pest megyei társadalmi alelnöke, valamint Benkő Tamás Pest megyei igazgató nyitotta meg rendhagyó módon az első fordulók után. A mérkőzések reggel nyolc órától délután fél kettőig egyszerre három kispályán zajlottak, a négy négytagú csoportból nyolcan kerültek a negyed-, majd onnan az elődöntőkbe a legjobbak. A színvonal egyáltalán nem volt "idény eleji": a gyerekekkel foglalkozó szakemberek izgalmas, küzdelmes, sportszerű mérkőzéseket vívtak. (A balassagyarmati Komár Gábor ugyan sajnálatos módon súlyos lábsérülést szenvedett, de az esetnél nem történt szabálytalanság.) Az erőviszonyok kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a viadal utolsó négy mérkőzése - a két elődöntő és a két helyosztó - egyaránt büntetőkkel dőlt el.

A torna végeredménye:
1. MTK/Gödöllői SK (Pest)
2. HONVÉD/Gyöngyösi AK (Heves)
3. FTC/FC Dabas (Pest)
4. Sepsi OSK
5. VASAS/BVSC (Budapest)
6. KTE/Szolnoki MÁV (Jász-N.-Sz., Pest)
7. VASAS/Dunakanyar SE (Pest)
8. MTK/Vác VLSE (Nógrád, Pest)
9. FTC/Dunaharaszti MTK (Pest)
10. VASAS/Dorogi FC (Komárom-Esztergom)
11. KTE/LUA Baja (Bács-Kiskun, Csongrád)
12-13. FootDarts (Inárcs) és MLSZ Sportigazgatóság
14. MTK/III. Kerület (Budapest)
15. HONVÉD/Jászberény (Jász-N.-Szolnok)
16. HONVÉD/ESMTK (Budapest).
Facebook-album: Résztvevő csapatok (12. Évindító Pm-i Futballszakmai Nap)

A torna társgólkirályai: Nikl Gábor (HONVÉD/Gyöngyösi AK); Tisza Kálmán (KTE/Szolnoki MÁV); Ghinea Lóránd (Sepsi OSK) 4-4 góllal.
A torna legjobb kapusa: Tarjányi László (MTK/Gödöllői SK).
A torna legjobb mezőnyjátékosa: Fehér Ádám (FTC/FC Dabas SE).
A torna hölgy résztvevői: Csorba Nikolett (MTK/III. Kerület); Kiss Diána Linda (HONVÉD/Gyöngyösi AK).
A torna legrutinosabb játékosa: Rácz László (MTK/III. Kerület) - 59 éves.
A torna legfiatalabb játékosa: Tóbiás Boldizsár (HONVÉD/Jászberényi FC) - 21 éves.

Délután Ferenczi Attila előadásával folytatódott a szakmai nap
A délelőtti kispályás tornát követően az edzők a Gödöllői Egyetem Alma Mater Éttermébe vonultak, ahol az ebédet követően a torna eredményhirdetése (az első három helyezett csapat tagjai még közvetlenül a helyosztók után átvehették érmeiket Rózsavölgyi Sándor alelnöktől), majd szakmai fórum következett.

Benkő Tamás, az MLSZ Pest megyei igazgatója Ferenczi Attila UEFA A-edzőt, szakírót, játékelmélet-kutatót és -fejlesztőt, a Magyar Sporttudományi Társaság játékelmélet bizottsága elnökét kérte fel előadásra, amelynek címe, hívó üzenete az volt: "Gondolkozz másképp a futballról!" Azok az edzők, akik figyelemmel követik a közösségi oldalakon az elméleti szakember - finoman fogalmazva is - megosztó posztjait, kommentárjait, csodálkoztak is azon, hogy a hagyományos évindító Pest megyei futballszakmai napon, ahol 2007 óta Garami József, Bicskei Bertalan, Egervári Sándor, Várhidi Péter, Prukner László, Csábi József, Pisont István, Szalai László, Szélesi Zoltán, Németh Antal, Kiss-Baranyi Sándor és Sisa Tibor voltak korábban az előadók, miként esett a választás a mindenkori magyar futballvezetéssel és általában az edzőképzést irányító pályatársakkal szemben mindig kritikus Ferenczi Attilára?...

Benkő Tamás megyei igazgató, a szakmai nap főszervezője elmondta: - Ferenczi Attila az MLSZ Felnőttképzési Intézetének megbízott előadója, aki rendszeresen tart kreditpontgyűjtő továbbképzéseket. Nem titok - erről az ősszel sokan megbizonyosodhattak a közösségi oldalamon közzétett egyik posztom alatti heves, szerintem itt-ott méltatlan tartalmú "kommentcunamiból"... -, hogy merőben más a kommunikációs stílusunk... Ugyanakkor Attilát mindezen különbözőségünk ellenére értékes szakembernek tartom, akivel számos ponton megegyezik a véleményünk, és talán éppen ez az egyik fontos dolog, ami sajnos hiányzik a magyar futball szakembereinek attitűdjéből: a másik véleményének a meghallgatása, megfontolása és tiszteletben tartása. Ferenczi Attila meghívása több célt szolgált: figyelemre méltó gondolatainak eljuttatása minél több gyakorló trénerhez; lehetőséget biztosítani az évről évre egyre népszerűbb Pest megyei szakmai napon való előadására és megmutatni neki és a jelenlévők számára, hogy a magyar labdarúgás különböző szintjén és területén annak fejlődése érdekében dolgozóknak a vélt vagy valós sérelmek félretételére, konstruktív párbeszédre, összefogásra, nem pedig igaztalan, gyűlölködő gyalázkodásra van szükségük és igényük... Nincs ugyanis olyan recept egyetlen szakember elméjében vagy kezében sem, ami minden kétséget kizáróan az egyedül üdvözítő módszert jelenti a futballunk felemelkedéséért, így senkinek nincs se oka, se joga megváltóként 'egyetlen igazságokat' kinyilatkoztatni. Sokkal inkább volna szükség egy felülről koordinált, teljes körű információgyűjtésre és azok minőségi értékelésére, amelynek segítségével sikerülhetne végre megismerni a magyar utánpótlás tényleges helyzetét és összeállítani annak problématérképét. Ha ez megvan, akkor volna csak érdemes javaslatokat megfogalmazni és végre irányt szabni, koncepciót gyártani, majd azt következetesen, folyamatos továbbképzés, számonkérés és ellenőrzés mellett megvalósítani. Enélkül szerintem minden más csak tüneti kezelés - a szükségszerű gyökeres változtatások helyett...
Köszönöm valamennyi résztvevő aktív jelenlétét a hagyományos évindító szakmai napunkon; öröm volt látni, hogy idén is milyen sokan fogadták el meghívásunkat. Közvetlen munkatársaim nélkülözhetetlen helyszíni (Ferencz Máté, Gyetvai Péter, Rédei-Ander Enikő, Seida Csaba) és előkészítői (Gallai Gergő, Kovácsné Birkás Anikó) munkája mellett az MLSZ MTK-régiójának szakmai vezetője (Nádudvari Zsolt) és koordinátora (Bokros János), a VS Dunakeszi technikai vezetője (Zalaegerszegi Tamás), valamint a házigazda-társrendező Gödöllői SK részéről Rózsavölgyi Sándor alelnök urat és munkatársait kell említenem, mint akik és ami nélkül nem jöhetett volna létre a sikeres rendezvény. Az összes elismerő vélemény őket is dicséri; köszönjük azokat.

Az előadást csaknem 160 fő érdeklődő, köztük több ismert, neves szakember, korábbi élvonalbeli labdarúgó, így például Aczél Zoltán, Bene Ferenc, Bükszegi Zoltán, Erős Károly, Herédi Attila, Kiss Baranyi Sándor, Kiss László, Mészáros Ferenc, Németh Antal és Nagy Tamás, valamint az MLSZ Bozsik-programos szakmai hálózatának több képviselője is meghallgatta - igaz, a szünetben a hallgatóság egyharmada a távozás mezejére lépett... A jelenségről másnap a Digi Sportban kifejtette véleményét Ferenczi Attila, az adást ide kattintva nézhetik meg.

Az MLSZ Pest Megyei Igazgatósága tavasszal újabb szakmai fórum megrendezését tervezi; a részletekről a megfelelő időben tájékoztatjuk majd az érdeklődőket.