2018-19 tanév strandröplabda diákolimpia - Általános tudnivalók

2019.05.16

Érkezés, regisztráció: Minden versenynapon reggel 800-ra várjuk a csapatokat a BME Bogdánfy úti sporttelepén. A regisztrációt 830-kor zárjuk. A regisztrációhoz minden versenyzőnek be kell mutatni az érvényes diákigazolványát. (ennek hiányában személyigazolvány és névre szóló iskolalátogatási igazolás) Az MDSZ nevezési felületén erre az eseményre nem nevezett tanuló nem indulhat! A kinyomtatott és iskolaigazgató, valamint iskolaorvos által aláírt nevezési lapokat a regisztrációnál le kell adni.

A csapatok összetétele: Az "A" kategória párost jelent és CSAK 2 DIÁKBÓL állhat. Csere nincs és ez a teljes versenynapra vonatkozik! Sérülés esetén sincs csere!

A "B" kategória 4 fős + 1 fő csere. 6. játékos a versenynap folyamán semmilyen formában nem szerepeltethető. A cserejátékos szerepeltetése nem kötelező, de 4 főnek mindenképpen a pályán kell tartózkodnia.

Megközelítés, parkolás: A tömegközlekedéssel érkezők legkönnyebben 4-es metró (M4) Újbuda-központ állomástól, vagy 4-6-os villamos Petőfi Híd Budai hídfő megállótól gyalogosan (kb. 15 illetve 8 perc séta) közelíthetik meg a Bogdánfy úti bejáratot. Autóval és Busszal érkezők figyelmét felhívjuk, hogy a Bogdánfy úton és a sporttelep háta mögötti "Infopark" területén a parkolás ingyenes (de nehézkes), mindenhol máshol fizetős övezet!


Csoport beosztás, időrend: A regisztráció lezárását (830) követően, a tényleges indulószám függvényében kerül véglegesítésre a verseny lebonyolításának rendje. A csoportok beosztása előzetes sorsolás alapján történik. A technikai értekezlet után a mérkőzések egyből elkezdődnek, a kiírás sorrendjében. Figyelem, a mérkőzések kezdési időpontját nem tudjuk előre megadni, csak a sorrendet, így a kezdésnél a megjelenés minden csapat saját felelőssége! A mérkőzésre szólítás után a várakozási idő max. 3 perc. Ha egy csapat nem jelenik meg az eredmény 0:2, 0 ponttal az ellenfélnek.

Lebonyolítás rendje: Az egyes korosztályok, nemek, kategóriák versenyeinek lebonyolítása nagyban függ a megjelent indulók számától. Ebből adódóan a versenyrend kategóriánként eltérő lehet. Az általános elv (a CEV és FIVB versenyein alkalmazott lebonyolítási rendhez igazodva): I. csoport mérkőzések, II. egyeneskieséses szakasz, III. elődöntők, 3-4. hely, 1-2. hely. Vígaszág, valamint további helyosztó mérkőzések nincsenek. Hangsúlyozzuk, hegy a tényleges lebonyolítás a versenynapon regisztrált csapatok számától függ, így a versenynap technikai értekezletén kerül kihirdetésre.

Technikai értekezlet: Kb. 900 kor, technikai értekezletet tartunk, ahol a versenynappal kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük. Az ott elhangzott információkat mindenki által ismertnek tekintjük.

Pálya beosztás: A sporttelep területén 2 helyszínen (egymástól kb. 100m) 6 és 4, összesen 10 pálya kerül felállításra. A csapatok mérkőzései más-más pályára kerülhetnek, erre kérjük mindenki figyeljen!

Mérkőzések kezdési ideje: Mint jeleztük, a versenynapokra a magas indulószám miatt előzetes időrendet nem tudunk adni. A mérkőzések kezdési ideje a szólítást követő 3. perc.

Eredmények, óvás: A mérkőzéseket játékvezetők vezetik. A mérkőzések eredményét a csapatkapitányok közvetlenül a mérkőzés után a jegyzőkönyvön aláírják. Ha a mérkőzés végeredményét érdemben befolyásoló esemény történt, a mérkőzés után, az aláírás előtt kell jelezni a játékvezető felé, aki a jegyzőkönyvre felvezeti. Az óvásról a versenyigazgatóság dönt. 

Bemelegítés, labda használat: A mérkőzések kezdése előtt, a szólítástól számítva 2 perc áll rendelkezésre a pályán bemelegítésre. Ezt megelőzően a sporttelep egyéb területein van lehetőség a bemelegítésre. A mérkőzések alatt, a pályavonalak mellett melegíteni tilos! A rendezőség a minden mérkőzéshez labdát biztosít. Ezen túl, melegítéshez nem áll módunkban senkinek labdát adni.

Eredményhirdetés: Az egyes korosztályok, nemek, kategóriák eredményének hirdetése közvetlenül a verseny után történik.

Érintésekre vonatkozó speciális szabályok:

- Amatőr "B" kategória: Kosárérintéssel lehet hálón átjövő labdát fogadni (akár nyitást is), illetve játékostársnak labdát továbbítani, ha az érintés a két kézzel egyidejű és elpattanó (nem tartott, nem dobott). Kosárérintéssel és más, ujjbeggyel történő érintéssel (puha érintés) labdát átjátszani ellenfél térfelére nem lehet.

- Nyílt "A" kategória: Kosárérintéssel és más, ujjbeggyel történő érintéssel nem lehet hálón átjövő labdát fogadni, illetve ugyanígy nem lehet ellenfél térfelére labdát továbbítani. Páros második érintésénél lehet kosárérintéssel játékostársnak labdát továbbítani, ha az érintés a két kézzel egyidejű és elpattanó (nem tartott, nem dobott).

Baleset és környezetvédelem: A rendkívül magas versenyzőszám fokozott figyelmet igényel minden résztvevőtől! Kérünk mindenkit, vigyázzunk a saját és társaink testi épségére! Legalább ennyire vigyázzunk a környezetünkre! Minden résztvevőt hangsúlyozottan kérünk arra, hogy a szemetet (műanyag PET palackot összenyomva!) a kihelyezett szemeteszsákokba dobja ki!

Ruházat, személyes értékek: Kérjük, hogy minden csapat sportöltözetben, (lehetőség szerint egységes felsőben) jelenjen meg! A mezek lehetőség szerint legyenek számozottak! Amennyiben ilyen nincs, a tanulók karjára alkoholos filccel számot kell rajzolnunk, a nyitássorrend követhetősége érdekében. A mérkőzések alatt utcai ruhában (pl. farmer nadrág), vagy félmeztelenül játszani nem lehet!A verseny ideje alatt kérjük, hogy minden résztvevő fokozottan ügyeljen az értékeire! Ha bármi eltűnne, azt a versenyigazgatóság felé jelezzék! Ugyanakkor a rendezők a személyes értékekért felelősséget nem vállalnak.