14 szupergyakorlat a test összes izmának nyújtásához!

2019.04.05

Egy világhíres spanyol fitneszedző segítségét kértük, most pedig meg is osztjuk veletek azokat a gyakorlatokat, melyek szerinte a legjobbak, leghatásosabbak. Nézzük, melyek azok a nyújtások, amikre mindenkinek szüksége van!

Miért olyan fontos a nyújtás?

Rendszeresen és alaposan kell nyújtanunk, ugyanis ez nagyon fontos az izomfejlődés szempontjából. Sajnos sokan közületek, elhanyagolják ezt az egyébként egészségügy szempontból is kiemelkedő fontossággal bíró cselekvést. A nyújtást nemcsak azoknak tenném kötelezővé, akik valamilyen sportot űznek, vagy súlyzóst edzést végeznek, hanem mindenkinek! A gyakorlatokat képeken is megmutatom, lentebb viszont megtalálhatjátok a leírásokat!

A nyújtás elhanyagolásával természetesen időt spórol mindenki, de nem érdemes kihagyni, mivel azt is elősegíti, hogy a legközelebbi edzésen a lehető legnagyobb mozgástartományban legyél képes mozogni, így formálva még tónusosabb izomzatot. Nem utolsósorban a megfelelően lenyújtott izom rugalmasabb is, és az összehúzódó-képességének köszönhetően nagyobb erőt tud majd kifejteni.

Megállapítható tehát, hogy testünk kiegyensúlyozottságához, rugalmasságához elengedhetetlen a nyújtás, és természetesen a bemelegítés is! Most pedig nézzük a spanyol fitneszedző által legjobbnak vélt nyújtógyakorlatokat! Ezeket a mozdulatsorokat nagyon lassan kell végezni, nem szabad túlfeszíteni magunkat, és minden pózt ki kell tartani legalább fél percig! A nyújtások közben lazuljunk el annyira, amennyire csak tudunk. A feladatok leírásában találhattok olyat, ami csak az egyik lábról szól, viszont feltétlenül el kell végezni a másik lábbal is! Most már hagyjuk a rizsát, jöjjenek a legjobb nyújtó gyakorlatok!

1. "Teve" póz

Izmok: Egyenes, haránt, belső és külső ferde hasizmok. Végrehajtás: Üljön a "sarkára", kezével fogja meg és emelje meg csípőjét. A fejét hajtsa hátra. Ne feszüljön meg a dereka.

2. Csípőizmok nyújtása

Izmok: közelítő izmok és térdhajlati izom. Végrehajtás: Üljön le a földre, terpessze szét lábait, amennyire csak tudja. Hajoljon lassan előre, kezét tartsa nyújtva maga előtt. A következő oldalon folytatom!

3. "Béka" póz

Izmok: közelítő izmok. Végrehajtás: Ereszkedjen négykézlábra. Fokozatosan csúsztassa oldalra a térdeit, amíg feszülést nem érez az ágyékában és a csípőjében.

4. Hajlított terpeszállás

Izmok: közelítő izmok. Végrehajtás: álljunk vállszélességű terpeszállásba, hajlítsuk be a térdünket és helyezzük rá testsúlyunkat, a másik láb maradjon oldalt nyújtva, lehető legegyenesebben.

5. Pillangó póz

Izmok: Közelítő izmok. Végrehajtás: üljön le, talpait fordítsa egymás felé, hátát egyenesítse ki. A tenyerünkkel enyhén nyomjuk lefelé a térdeinket a padló irányába.

6. Alkarhajlító izmok nyújtása

Izmok: alkarhajlító izmok. Végrehajtás: Nyújtsa ki a bal kézét maga előtt, a jobb kezével feszítse meg a kézfejét.

7. Nyakhajlítás

Izmok: fejbiccentő izmok. Végrehajtás: egyenesítse ki a hátát, fordítsa a fejét jobbra, próbálja megérinteni a jobb vállát.

8. Nyak gyakorlatok

Izmok: fejbiccentő izmok. Végrehajtás: Álljunk alapállásba, fordítsuk fejünket lassan jobbra, majd balra.

9. Váll oldalirányú nyújtása

Izmok: Delta izom. Végrehajtás: nyújtsa ki a kezét keresztben a teste előtt és finoman húzza maga felé a másik kezével.

10. A nyak nyújtása

Izmok: trapézizmok Végrehajtás: álljon alapállásba, lábait zárja össze, lassan hajlítsa be a térdeit. A hát maradjon egyenesen. Kezével húzza lefelé a fejét.

11. Törzshajlítás nyújtott lábhoz

Izmok: kétfejű combizom, térdhajlati izom. Végrehajtás: álljon alapállásba. Egyik lábát tegye előre. Kezeit tegye csípőre és lassan hajoljon előre.

12. Mély guggolás

Izmok: nagy farizom. Végrehajtás: Álljon váll szélességű terpeszállásba. Guggoljon le teljesen. Kezét tegye maga elé és feszítse szét velük a térdeit.

13. Ülő galamb póz

Izmok: nagy farizom. Végrehajtás: üljön le a földre, egyik térdét húzza a mellkasához. Fordítsa befelé a lábszárát.

14. Lábikra izom nyújtása

Izmok: gázlóizom és kétfejű lábikra izom. Végrehajtás: Kézzel támaszkodjon a falnak, álljon támadóállásba, hátsó lábát enyhén fordítsa, kifelé, sarkát feszítse a talajhoz.

Ezeket a gyakorlatokat lefekvés előtt, vagy az edzés befejezésekor végezze. Ez segít ellazítani az izmokat és hatékonyabbá teszik sport teljesítményét!

vitalzone.hu